Gepubliceerd op
Maar waarom is dit zo belangrijk?
Aanvallers worden steeds slimmer en geavanceerder vanwege de ontwikkeling van tooling en vinden voortdurend nieuwe manieren systemen en applicaties aan te vallen en zwakheden te misbruiken. Een pentest is een middel om een aanval te simuleren en helpt organisaties om kwetsbaarheden te identificeren in systemen en applicaties voordat de aanvallers dit doen. Door regelmatig pentests uit te voeren, vooral voor elke release, kan een organisatie potentiële beveiligingslekken tijdig dichten en zo de kans op een succesvolle aanval minimaliseren.
Voor veel organisaties is data hun meest waardevolle bezit. Of het nu gaat om klantgegevens, intellectueel eigendom of financiële informatie, het verlies of de diefstal van data kan desastreuze gevolgen hebben. Door elke (pre)release te onderwerpen aan een pentest, kan men ervoor zorgen dat de applicatie of het systeem robuust genoeg is om gevoelige gegevens te beschermen tegen mogelijk ongeautoriseerde toegang.
We zien steeds vaker in het nieuws berichten over data lekken en het is cruciaal om het vertrouwen van hun klanten te behouden. Klanten willen weten dat hun gegevens veilig zijn. Regelmatige pentests tonen aan dat een organisatie serieus omgaat met beveiliging en bereid is te investeren in de bescherming van klantdata. Dit kan niet alleen bestaande klanten geruststellen, maar ook potentiële nieuwe klanten aantrekken.
Veel industrieën worden steeds strenger gereguleerd op het gebied van data- en informatiebeveiliging. Denk aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), maar met de komst van NIS2 zal deze regulering en het voldoen aan het treffen van beveiligingsmaatregelen alleen maar belangrijker worden.
Door pentests uit te voeren, kunnen organisaties aantonen dat ze voldoen aan deze regelgeving, wat boetes en juridische zaken kan voorkomen.
Hoewel pentests een investering vergen, kunnen ze op de lange termijn kostenbesparend werken. Het herstellen van een beveiligingsincident is vaak veel duurder dan het voorkomen ervan. Door regelmatig pentests uit te voeren en deze te integreren in het development en releaseproces, kunnen mogelijke kwetsbaarheden voor release al verholpen zijn.
Het uitvoeren van pentests voor elke release helpt de developers en andere teamleden zich meer bewust te maken van de potentiële risico's en het belang van secure coding. De resultaten van de pentest geven de developers ook nieuwe inzichten en technieken, waardoor zij meer leren over secure coding.
Geen enkele organisatie het zich veroorloven om beveiliging op de tweede plaats te zetten. Het uitvoeren van pentests voor elke software release is een proactieve maatregel die organisaties helpt om hun systemen en applicaties te beschermen, regelgeving na te leven, kosten te besparen en het vertrouwen van hun klanten te behouden. Beveiliging is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces, en pentests zijn een essentieel onderdeel van dat proces.
Ontdek de kracht van penetratietests en bescherm je digitale bestanden